Niet het eerste orgel...

In de kerk van Haastrecht stond al voor 1790 een orgel. In 1789 stichtte Adriaan Jacob Bisdom bij testament een orgelfonds. Het bestaande orgel zal mogelijk aan vervanging toe zijn geweest. In 1790 werd een nieuw orgel gebouwd. Hendricus Hermanus Hess uit Gouda leverde het speelwerk voor f 4.000,-. De orgelkast werd getimmerd door Jan Timmerman. Het plan voor het beschilderen en vergulden werd ontworpen door de beeldhouwer en houtsnijder Chr. Mulder uit Utrecht. Bij de brand van 1896 ging dit orgel verloren.

In 1900 werd in de herbouwde kerk door J. Fr. Witte en Batz en Co uit Utrecht een nieuw orgel geplaatst. Bij de brand van 1964 ging ook dit orgel verloren.

 


Van Dam-orgel

 

Na voltooiing van de restauratie van de kerk werd in 1968 een orgel geplaatst afkomstig uit de Hervormde Kerk van Bovenkarspel. Gebouwd in 1847 door de derde generatie Van Dam: Lambertus, Pieter en Jacob. Dit orgel is ongewijzigd herplaatst in de kerk van Haastrecht door de orgelmaker N. D. Slooff. 

In 2013-2014 onderging het orgel een grondige en hoognodige restauratie door Sloof Orgelbouw uit Lekkerkerk. Naar aanleiding van deze restauratie verscheen een mooi artikel over het orgel in tijdschrift De Orgelvriend. Dat is hier terug te lezen.


Van Vulpen-kistorgel

Naast het hoofdorgel van Van Dam beschikt de kerk sinds februari 2023 ook over een kistorgel. Dit mooie instrument werd in 1972 vervaardigd door de bekende orgelbouwer Van Vulpen uit Utrecht. Het werd overgenomen van de Taborkerk in Ede en deed eerder dienst in Hilversum bij de publieke omroep. Een klein metalen plaatje met een oud NOS-logo op de voorzijde van het orgel doet daar nog aan herinneren. 

Het instrument heeft een mechanische tractuur en een sleeplade. Dispositie: Manuaal: C – g3 (56 toetsen) Gedekt 8 – Roerfluit 4 – Prestant 2 – Sifflet 1 – Regaal 8 – Tremulant.
 
terug